در عصر پیشرفت فناوری و نیاز روزافزون به گجت ‌های همراه، پاوربانک‌ ها به یک ضرورت تبدیل شده ‌اند. این وسیله کوچک و قابل حمل، نقش مهمی در شارژ گوشی ‌ها، تبلت ‌ها و سایر دستگاه‌ های الکترونیکی ایفا می ‌کند. اما آیا همیشه آنچه در مشخصات فنی نوشته شده، با واقعیت منطبق است؟ بسیاری از کاربران تجربه‌ های متفاوتی از ظرفیت واقعی پاوربانک ‌های خود داشته ‌اند، به طوری که آن ها حتی نمی‌ توانند گوشی خود را یک بار کامل شارژ کنند. این تفاوت ظرفیت اسمی و واقعی پاوربانک‌ ها، سردرگمی و نارضایتی بسیاری از مشتریان را به دنبال داشته است. در این مقاله، به بررسی علل این تفاوت، راهکارهای شناسایی ظرفیت واقعی و همچنین معیارهای انتخاب یک پاوربانک کارآمد خواهیم پرداخت؛ پس اگر به دنبال یک پاور بانک خوب می گردید همراه ما باشید.

اجزای مختلف پاور بانک

تفاوت ظرفیت اسمی و واقعی پاوربانک

پاور بانک هم مانند سایر لوازم الکترونیکی از اجزای مختلفی تشکیل شده است. دو جزء اساسی و اصلی پاور بانک مدار الکترونیکی و باتری آن است. باتری که به وسیله یک یا چند سلول به طور موازی به یکدیگر متصل شده است و مدار الکتریکی که سیستم مخصوص مدیریت باتری است. این مدار شارژ شدن و خالی شدن شارژ این محصول را مدیریت می‌نماید.

باتری

پاور بانک اغلب به باتری یک یا چند سلولی یا باتری لیتیوم یونی مجهز است. همچنین می‌تواند دارای باتری با چگالی بالا با جنس لیتیوم پلیمر باشد. با وجود اینکه پاور بانک‌های بسیار پیشرفته‌ای به بازار ارائه شده است، اغلب از سلول لیتیوم پلیمر استفاده می‌شود تا فضای بسیار کمی را در پاور بانک گرفته و وزن آن کاهش یابد. هر باتری دارای ولتاژ اسمی با ولت بین 3.6 تا 3.7 ولت است که دارای ظرفیتی بین 1500 تا 3700 میلی آمپر بر ساعت است.

مدار الکترونیکی

پیش از آنکه بخواهیم تفاوت ظرفیت اسمی و واقعی پاوربانک را بیان کنیم باید با مدار الکترونیکی درون پاور بانک بیشتر آشنا شوید. مدار داخلی در پاور بانک می‌تواند ولتاژ باتری آن را از 3.7 به 5 ولت افزایش دهد. همچنین این مدار در مقابل ولتاژهای خروجی و ورودی، اتصال کوتاه، دمای بالا و حرارت مقاوم بوده و پاور بانک را از هر گونه آسیبی محافظت می‌کند.

آیا ظرفیت اسمی همان ظرفیت واقعی در پاور بانک است؟

خیر ظرفیت اسمی به به عددی گفته می‌شود که توسط شرکت سازنده بر روی دستگاه درج شده است و ظرفیت واقعی، میزان واقعی شارژ دستگاه شما را نشان می‌دهد. بر طبق ظرفیت واقعی می‌توانید تعداد دفعاتی که پاور بانک محصول شما را شارژ می‌کند را تخمین بزنید.

آشنایی با ظرفیت‌های پاور بانک

هر پاور بانک دارای ظرفیت اسمی و ظرفیت واقعی است که مفهوم اصلی این مطلب ما نیز در مورد تفاوت ظرفیت اسمی و واقعی پاوربانک است. به همین دلیل با این مفاهیم باید بیشتر آشنا شوید:

ظرفیت اسمی

به طور خلاصه، ظرفیت اسمی همان ظرفیتی بوده که روی پاور بانک‌ها درج شده است. هنگامی که این محصول را خریداری می‌کنید، عدد روی پاور بانک در واقع ظرفیت اسمی آن است. مثلاً اگر ظرفیت یک پاوربانک 10000 میلی آمتر باشد، این عدد نشان دهنده ظرفیت اسمی آن است.

ظرفیت واقعی

ظرفیت واقعی ظرفیت اصلی است که یک پاور بانک می‌تواند وسایل الکترونیکی شما را شارژ کند. مثلا اگر ظرفیت واقعی یک پاور بانک معادل 6500 میلی آمپر باشد، بدین معنی است که می‌تواند باتری 3200 را دو مرتبه شارژ کند.

تفاوت ظرفیت اسمی و واقعی پاوربانک

تفاوت ظرفیت اسمی و واقعی پاوربانک

در مورد تفاوت ظرفیت اسمی و واقعی پاوربانک باید ابتدا بتوانید میزان دقیق ظرفیت واقعی پاور بانک را به دست آورید. تصور کنید یک پاور بانک دارای 20 هزار میلی آمپر ظرفیت است. برای تبدیل کردن Mah به Ah بایستی بر هزار آن را تقسیم کنید که معادل 20 آمپر بر ساعت می‌شود. حال بر اساس فرمول زیر می‌توانیم Ah را در V ضرب کنیم:

P = V × I = 3.7 ×20 (Ah) = 74 Wh

از آنجایی که ولتاژ باتری پاور بانک در هنگام خروجی 5 ولت است، باید عدد به دست آمده را به 5 تقسیم کنیم:

Wh ÷ 5 V = 14.8 Ah74

اکنون عدد نهایی را در هزار باید ضرب کرده و ظرفیتی برابر با 14800 میلی آمپر بر ساعت به دست آوریم. توجه داشته باشید که این عدد ظرفیت واقعی یک پاور بانک نبوده و تا بدین جا توانسته‌ایم اتلاف انرژی و تبدیل انرژی به هنگام ورود جریان به درون باتری را محاسبه کنیم. هنگامی که باتری یک گوشی هوشمند خالی است حداکثر 4.3 ولت و در هنگامی که پر است 3 ولت دریافت می‌کند. این امر به معنی این است که به هنگام خروج ولتاژ و در آغاز شارژ شدن 15 درصد اتلاف انرژی داریم و به هنگام پر شدن باتری نیز 40 درصد اتلاف داریم.

حال اگر 15 درصد را در نظر بگیریم، باید از عدد نهایی 14800 حدوداً میزان 15 درصد را کم کنیم تا به عدد 12600 میلی آمپر برسیم. اکنون می‌توان گفت، این عدد ظرفیت واقعی پاور بانک شماست.

جمع بندی

در بررسی این مقاله، مشاهده کردیم که ظرفیت واقعی پاوربانک ‌ها اغلب با آنچه در مشخصات فنی درج شده، متفاوت است. این تفاوت می ‌تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند نحوه محاسبه ظرفیت، کیفیت باتری و مدار شارژ و حتی شرایط استفاده باشد. کاربران باید با آگاهی از این موضوع، به دنبال روش ‌هایی برای سنجش ظرفیت واقعی پاوربانک ‌ها باشند تا بتوانند انتخاب مناسب ‌تری داشته باشند. همچنین، در هنگام خرید، در کنار بررسی مشخصات فنی، به نقد و بررسی ‌های کاربران نیز توجه داشته باشند. با رعایت این نکات، می‌ توان از سرخوردگی ناشی از تفاوت ظرفیت اسمی و واقعی پاوربانک ‌ها جلوگیری کرد و استفاده بهینه و رضایت ‌بخشی از این محصولات داشت.