مشکل نقدینگی یکی از بزرگ ترین مشکلات برای هر کسب و کاری است که می تواند کسب و کار های تازه کار و نوپا را به کل از پای در آورد. حتی اگر کسب و کاری در حال فروش و سود آوری باشد اگر حساب بانکی این کسب و کار خالی باشد اما نیاز ناگهانی به نقدینگی پیدا کند، این موضوع می تواند کسب و کار را از پای در بیاورد. در این مقاله که نوشته کاسب یار است به بررسی مشکلاتی که کمبود نقدینگی برای کسب و کار به دنبال دارد و همچنین راه حل های آن می پردازیم

پیامد های کمبود جریان نقدینگی

تنگنای مالی یا کمبود نقدینگی می تواند باعث شود کسب و کار و شرکت نتواند به موقع وام ها و بدهی های خود را پرداخت کند. علاوه بر آن حقوق و دستمزد پرسنل نیز به عقب می افتد، این موضوع باعث خشم و ناراحتی پرسنل و کارمندان می شود.

همچنین  نتوانی کسب و کار ها در پرداخت فاکتور های خرید منجر به ورشکستگی می شود. وجود مشکل نقدینگی باعث دلسردی و نا امیدی تمام اعضای شرکت می شود. حتی اگر کسب و کار شما روی کاغذ به اصطلاح درست کار کند اما نتوانید زمان ورود و خروج پول را همگام کنید مشکلات زیادی برای شما ایجاد می شود. اما کسب و کار ها می توانند با رعایت چند نکته و انجام چند راهکار از بروز این مشکل جلوگیری کنند.

جریان نقدینگی چیست

قبل از پرداختن به راه حل های کمبود نقدینگی در کسب و کار ها باید ابتدا باید به این موضوع بپردازیم که اصلا جریان نقدینگی چیست؟ جزیان نقدینگی در واقع به مقدار خالص پول نقد یا معادل آن که وارد یا خارج از یک کسب و کار می شود اشاره دارد. اما پولی که وارد شرکت می شود بیانگر ورودی و پولی که از این کسب و کار و شرکت خارج می شود نماینگر هزینه ها است. کسب و کار ها به وسیله روش های مختلفی مانند فروش کالا و خدمات، سرمایه گذاری و… اقدام به کسب و درامد کرده و برای هزینه های خود آن درامد ها را صرف می کنند. کسب و کار هایی موفق خواهند بود که بتوانند جریان نقدینگی مثبت ایجاد کنند. برای صاحبین کسب وک ار و سهامداران این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

مشکلات جریان نقدینگی

زمانی که صحبت از جریان نقدینگی می شود در واقع منظورمان همان جریان پول نقدی است که وارد یا خارج کسب و کار خواهد شد. حال جریان نقدی به معنای حساب های دریافتی در مقابل حساب های پرداختی است.

پول نقد را معمولا به آب تشبیه می کنند زیرا زمانی که شما کالا یا خدماتی را به فروش می رسانید، پولی وارد کسب و کار شما می شود و زمانی که برای خرید، پرداخت بدهی یا دستمزد پرسنل هزینه می کنید پول از کسب و کار شما خارج خواهد شد. اما چه زمانی مشکلات به وجود می آیند؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت زمانی که جریان خروجی از جریان ورودی بیشتر باشد مشکلات به وجود خواهند آمد.

نکته ای که وجود دارد این است که نباید جریان نقدینگی را با سود اشتباه گرفت این دو با یکدیگر تفاوت دارند. برای مثال حتی یک کسب و کار و شرکتی که سود ساز است ممکن است دچار مشکلات جریان نقدینگی شود. به خصوص زمانی که این سود آوری به شکل مرتب نباشد. یک مدیر کسب و کار همان مقدار که به فکر سود آوری است باید به فکر نظارت بر جریان نقدینگی نیز باشد زیرا پیامد هایی که مشکلات جریان نقدینگی در پی دارد می توند اثر جبران ناپذیری را بر روی کسب و کار بگذارد.

دلایلی که موجب به وجود آمدن مشکلان جریان نقدینگی می شود

اصلی ترین دلیلی که موجب بروز مشکل جریان نقدینگی می شود، درآمد پایین است. کسب و کار هرچقدر که فروش بیشتری داشته باشد ورودی نقدینگی بیشتری خواهد داشت، از طرفی دیگر مشکلات جریان نقدینگی زمانی نیز به وجود می آید که مشتریان پرداخت خود را یا دیرهنگام انجام دهند یا به کل پرداخت خود را انجام ندهند. به همین دلیل مدیران باید به این نکته توجه کنند که به هنگام توسعه کسب و کار خود، بیش تر از بودجه ای که در اختیار دارند هزینه نکنند.

پیش بینی جریان نقدینگی

مدیران می توانند به وسیله پیش بینی جریان نقدینگی برای آینده ی خود آماده شوند به این صورت که درآمد ها و هزینه های آینده را پیش بینی خواهند کرد. پیش بینی جریان نقدینگی نیازمند داشتن اطلاعات دقیق از فعالیت های گذشته است همچنین کسب و کار های تازه کار و نوپا چندان نمی توانند به این پیشبینی اتکا کنند اما با این وجود انجام این کار برای آن ها تا حد زیادی می تواند مفید باشد.

راه های جلوگیری از مشکلات جریان نقدینگی

برای جلوگیری از بروز مشکلات جریان نقدینگی باید ابتدا تصور کنیم که در آینده این اتفاق رخ خواهد داد. استفاده از یک مشاوره کسب و کار می تواند به مدیران کمک کند تا از بروز مشکلات نقدینگی جلوگیری کنند. در ادامه به چند استراتژی که می تواند به شما کمک کند تا از بروز مشکلات نقدینگی جلوگیری کنید اشاره خواهیم کرد.

  1. جمع آوری مطالبات

درصورتی که کسب و کار شما با بحران نقدینگی مواجه شده است باید سر وقت طلب های خود رفته و آن ها را وصول کنید.

  1. فراهم آوری روش های متنوع پرداخت

یکی از راه هایی که به وسیله آن می توانید شانس نقد کردن فاکتور ها را بیشتر کنید این است که امکان پرداخت از روش ها و کانال های مختلف را فراهم کنید

  1. آسان کردن شرایط پرداخت

شما باید به وسیله شناختی که از مشتریان خود دارید شرایط پرداخت آن ها را ساده تر کنید. همچنین شما می توانید با توجه به شرایط پرداخت رقبای خود، یک شرط پرداخت مناسب برای خود ایجاد کنید

  1. افزایش درآمد ها حتی در کوتاه مدت

برای حل مشکل جریان نقدینگی شما می توانید درآمد خود را افزایش دهید. برای انجام این کار خیلی از کسب و کار ها ممکن است فروش های ویژه و تخفیفات دوره ای ایجاد کنند.

  1. تامین سرمایه به وسیله فاکتور ها پرداخت نشده

تبلیغاتی وجود دارند که شاید دیده باشید می گویند که امروز بخر و سال دیگری پرداخت کن، موسسات و بانک هایی نیز وجود دارند که بر اساس فاکتور های پرداخت نشده به کسب و کار ها وام اعطا خواهند کرد.

همچنین در وبسایت  Investopedia می توانید در این باره بیشتر بخوانید.