قیر به عنوان یکی ازعایق های ضد رطوبت که از پالایش نفت بدست می آید شناخته می شود. این عایق در انواع مختلف تولید می شود که علی رغم شباهت به همدیگر اما از لحاظ کیفیت متفاوت هستند. بیشترین استفاده از قیر در راه سازی می باشد. اما در ساختمان سازی و صنعت خودرو نیز کاربرد دارد. در ساختمان سازی به عنوان عایق ضد رطوبت و در صنعت خودرو سازی نیز برای عایق کاری و جلوگیری از پوسیدگی کف خودرو استفاده می گردد. با توجه به مقدمه در مقاله پیش رو در مورد قیر و درجه نفوذ آن به عنوان یک شاخص صحبت خواهیم کرد. اگر تمایل دارید در ارتباط با فروش قیر و یا انواع قیر مانند قیر امولسیون اطلاعات کسب کنید می توانید از طریق وب سایت ایران قیر پاسارگاد اقدام نمایید.
تعریف قیر
همان طور که اشاره شد در این مقاله ما قصد داریم در ارتباط با درجه نفوذ قیر صحبت کنیم. قیر ماده ای خمیری شکل و سیاه رنگ است که یکی از فرآورده های نفتی بوده و از تبخیر نفت در پالایشگاه بدست می آید. همان گونه که گفته شد قیر کاربرد های زیادی دارد. اما عمده مصرف قیر در بخش راه سازی می باشد که در تولید اسفالت و به عنوان یک پوشش عایق و چسپنده بین سطح خاکی و اسفالت استفاده می شود.
در بخش ساختمان سازی نیز به عنوان عایق رطوبتی در مراحل مختلف ساخت مورد استفاده قرارمی گیرد. پوشش روی فوندانسیون به همراه گونی یا پوشش کف و دیواره پارکینگ ها خصوصا وقتی که در زیر زمین باشند. پوشش استخرها و عایق پشت بام ها از جمله موارد استفاده از قیر می باشد. از قیردر صنایع خودرو سازی نیز به عنوان عایق پوششی ضد رطوبتی و پوسیدگی بدنه استفاده می شود.
درجه نفوذ قیر چیست؟
قیر ها در برابر تغییر درجه حرارت حساسیت دارند. برای تشخیص و ارزیابی این ویژگی از شاخص نفوذ استفاده می شود. تغییر قیر از حالت جامد به مایع وقتی حرارت می بیند کم کم صورت می پذیرد و به یک باره نیست. دقت کنید این تبدیل شدن از جامد به مایع متفاوت است. بعضی از انواع قیر ها در 30 درجه تبدیل به مایع و بعضی بیشتر و یا کمتر می باشد. به این مسئله درجه نفوذ قیر می گویند. آزمایش درجه نفوذ قیر برای مشخص شدن میزان سختی آن انجام می شود که یکی از اصلی ترین و پر کاربردترین آزمایشات می باشد.
مهم ترین استفاده از درجه نفوذ قیر برای پی بردن به منطقه ای است که قیر در آن کاربرد دارد. به گونه ای که در مناطق گرمسیر و پر تردد از قیر های با درجه نفوذ بالاتر و در مناطق سردسیر از قیر با درجه نفوذ پایین تر استفاده می شود. هدف از انجام این آزمایش تعیین درجه نفوذ به صورت جامد و نیمه جامد می باشد. این آزمون برای اندازه گیری غلظت و قوام قیر می باشد. به گونه ای که درجه نفوذ بیشتر نشان دهنده غلظت و قوام کمتر و درجه نفوذ کمتر نشان غلظت و قوام بیشتر می باشد.
چگونه آزمایش درجه نفوذ قیر انجام می شود؟
در این بخش از مقاله و پس از کسب اطلاعات در ارتباط با درجه نفوذ قیر می خواهیم به بررسی آزمایش مربوط به آن بپردازیم. ما روش انجام آزمایش را بر اساس استاندارد های اساسی ASTM-D5 بیان می کنیم.
روش مورد نظر با شیوه های زیر صورت می گیرد:
- در ابتدا باید قیر را در یک ظرف مخصوص گرم و مخلوط کرد.
- در این مرحله لازم است تا با یک حمام آب ۲۵ درجه سانتی گراد پیش رفت. لازم است تا ظرف حاوی قیر را در آن قرار داد تا به دمای ۲۵ درجه برسد.
- در مرحله سوم ظرف حاوی قیر باید زیر سوزن قرار گیرد تا نوک آن روی سطح قیر باشد.
- زمانی که درجه دستگاه درجه نفوذ روی ۰ تنظیم شد، سوزن با کمک پیچ آزاد می شود.
- پنج ثانیه باید صبر کرد و سپس درجه دستگاه خوانده شود.
- آزمون مورد نظر برای درجه نفوذ قیر را باید سه بار تکرار کنید. اگز نتایج کسب شده زیاد مختلف نبود، لازم است تا میانگین تمامی موارد را دریافت کرد. این میانگین به عنوان درجه نفوذ قیر شناخته می شود.
در پایان لازم به یاداوری است که پیمانکاران بایستی قبل از انجام هر کار قیر مناسب همان منطقه را فراهم و با انجام آزمایشات نفوذ و دیگر آزمایشات باعث انجام پروژه های سالم و بدون عیب و نقص خواهد بود.