امروزه تقریباً همه کاربران برای رفع نیازهای روزانه خود، از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند.در کشور ما نیز خوشبختانه با ظهور گوشیهای هوشمند بهویژه گوشیهای اندروید، بازارهای بزرگ و فوقالعادهای برای کسب درآمد برنامه نویسان و توسعهدهندگان به وجود آمد. آمارها نشان میدهد که در حال حاضر بیش از ۵۰ میلیون گوشی هوشمند اندرویدی در ایران وجود دارد که هریک از آنها میتوانند یک مشتری برای برنامهنویسهای اندروید باشند و این یعنی یک بازار بسیار بزرگ و درآمد فوقالعاده. خیلی از برنامه نویسان این فرصت را غنیمت شمردند، شروع برنامه نویسی اندروید کردند و توانستهاند درآمدهای بسیار خوبی را از طریق برنامه نویسی اندروید کسب کنند.
یک برنامه نویس اندروید برای رسیدن به درآمد ۳ راه پیش رو خواهد داشت:
- راهاندازی استارتاپ برای ایجاد محصول و یا خدمتی جدید
- فعالیت در شرکتهای مختلف بهعنوان برنامه نویس اندروید یا مشاوره
- قراردادهای پروژهای با افراد یا شرکتهای مختلف و فعالیت به شکل فریلنسری
میزان حقوق برنامه نویسان اندروید در ایران به عوامل مختلفی مثل سابقه کار، مهارت، سطح برنامه نویس اندروید و سطح خود شرکت بستگی دارد. با این حساب با بررسیهای صورت گرفته در حال حاضر حقوق برنامه نویسان اندروید در ایران بین 4 تا 10 میلیون است .
این عدد برایتان تکاندهنده است؟آیا شما هم مانند بسیاری از افراد فرصتطلب در عرصه برنامه نویسی، میخواهید از این شغل به منبع درامد عالی برسید؟پس اگر علاقهمندید، در این مقاله همراه ما باشید.زیرا که میخواهیم تمام مراحل شروع برنامه نویسی اندروید را برایتان آموزش دهیم.
اما قبل از شروع یادگیری مراحل بیایید نگاهی اجمالی بر تعاریف اندروید و زبان برنامه نویسی آن داشته باشیم.
اندروید چیست:
اندروید (Android) ، سیستم عاملی برای گوشیهای هوشمند و تبلت هاست. اکثر برندهای تولیدکننده گوشیهای هوشمند از سیستم عامل اندروید بهره میگیرند. هسته اصلی سیستم عامل تکاملیافته اندروید، از سیستم عامل لینوکس گرفته شده است. درواقع میتوان اندروید را برگرفته از لینوکس دانست گرچه تفاوتهای بسیاری وجود دارد اما مهم این است که ساختار اندروید بر اساس لینوکس است. جالب است بدانید اندروید جز محبوبترین سیستمعامل گوشیهای جهان در حال حاضر است و در رتبه نخست قرار دارد. معمولاً روال کار به این شکل است که شرکتهای تولیدکننده گوشیهای هوشمند که قصد استفاده از سیستم عامل اندروید در گوشیهای مورد تولید خود دارند مبلغی را به گوگل جهت برخورداری از استفاده قانونی از این سیستم عامل پرداخت میکنند.
دلیل محبوبیت اندروید در بین کاربران چیست؟
اگر بخواهیم از نمای کلیتری به ماجرای اندروید و رقبایش بپردازیم، دور بودن اندروید از محدودیتهای مختلف باعث شده که در بین کاربران مورد استقبال بیشتری قرار بگیرد. اگرچه برخی رقبای اندروید نظیر iOS ازلحاظ عملکردی یکی از برترین پلتفرمهای موجود هستند اما محدودیتهایی دارند که باعث میشود کاربران نتوانند بهراحتی نیازهایشان را رفع کنند. اما اندروید اینگونه نیست! در اندروید تقریباً هر کاری ممکن است. اگر خود پلتفرم اندروید نیز قابلیت خاصی را در اختیار کاربر قرار ندهد، اپلیکیشنهای سوم شخصی هستند که بهسادگی نیاز افراد را رفع میکنند.
برنامهنویسی اندروید چیست:
وقتی شما برای این سیستم عامل، نرمافزار یا بهتر بگویم اپلیکیشن میسازید درواقع دارید برنامهنویسی اندروید میکنید. به زبان ساده، ساخت اپلیکیشنی که در محیط اندروید اجرا شود را برنامهنویسی اندروید گویند.
اندروید یک روش واحد و یکپارچه را برای توسعهی اپلیکیشن های دستگاههای موبایل ارائه میکند. این بدین معناست که توسعهدهندگان فقط باید برنامههای خود را برای اندروید توسعه دهند و برنامههای آنها باید بتواند بر روی دستگاههای مختلف دارای اندروید اجرا شود.
با زبانهای برنامهنویسی مختلفی ازجمله جاوا، کاتلین و سی شارپ میتوان نرمافزارهای اندرویدی را ایجاد کرد. اما بهترین زبانهای توسعه نرمافزارهای اندروید، زبان برنامه نویسی جاوا و کاتلین است. زیرا این دو زبان توسط شرکت گوگل بهعنوان زبانهای رسمی توسعه اپلیکیشن های اندروید معرفی شدهاند.
خب تا اینجا شما با تعریف اندروید، برنامه نویسی آن و علت محبوبیت اندروید در بین کاربران آشنا شدید.حالا میرویم سراغ مبحث اصلی، اینکه: برنامه نویسی اندروید را از کجا شروع کنیم؟
برنامه نویسی اندروید را از کجا شروع کنیم؟
فرض کنید شما ایده یک برنامه اندروید فوقالعاده در سر دارید و آماده هستید که آن را عملی کرده و روانه بازار کنید. بدون شک اولین کارهای عملی شما دریافت و دانلود اسناد، بررسی نوشتهها، منافع احتمالی برنامه و مواردی از این قبیل است. اما مشکل اینجاست : شما سرنخی برای شروع برنامه نویسی اندروید ندارید !
آموزش و یادگیری کد بهخودیخود نیز بهاندازه کافی دشوار هست و صحبت از برنامه نویسی اندروید که به میان بیاید، میتواند پیچیدهتر هم باشد. شما نهتنها نیاز به درک و یادگیری جاوا دارید، بلکه نیاز به نصب نرم افزار خاص اندروید و یادگیری تمام ویژگیهای منحصربهفرد آن، علاوه بر کلیات برنامه نویسی اندروید و توسعه نرمافزار دارید.
بهطورکلی، تولید یک برنامه اندروید نیازمند کیت توسعه نرمافزار (SDK)، یک محیط توسعه مجتمع (IDE) مانند Android Studio یا Eclipse، کیت توسعه جاوا (JDK) و یک دستگاه مجازی برای آزمایش است. همه اینها کار را فقط برای راهاندازی اولیه انجام میدهد و شما در مرحله اولیه هستید، قبل از آنکه حتی به دنبال چیزهایی مانند سرویسهای Google Play، اندازه صفحهنمایش، سطوح API و … باشید.
اما اینها فقط مشتی از اطلاعات متراکم در مورد برنامه نویسی اندروید است و عدم درک آنها میتواند بهاندازه کافی برای منصرف شدن از کار، حتی قبل از شروع نیز کافی باشد. هدف از این مقاله، ارائه یک راهنمای قابلاستفاده و در دسترس برای ایجاد یک چشمانداز کلی و تلاش برای ایجاد برنامهای است که در ابتدا کمی دلهرهآور به نظر میرسد. توضیحات جزئی لازم و دید کلی به باقیمانده کار، برایتان ارائه خواهد شد تا یک طراحی اپلیکیشن اساسی داشته باشید و بتوانید شروع به تکرار و آزمایش کنید.
مرحله ۱: اندروید استودیو را بارگیری کنید.
یک IDE چیزی است که به شما UI اصلی را ارائه میدهد تا کد را در آن وارد کنید (طبیعتاً نمیتوانید شروع به نوشتن در دفترچه یادداشت و یا تایپ در Notepad نمایید). این محیط نکاتی را که شما اشتباه میکنید نشان میدهد، پیشنهادات را ارائه میدهد و به شما اجازه میدهد تا کارهای خود را بهراحتی انجام دهید و آزمایش کنید. این محیط همچنین فایلهایی را که نیاز دارید ایجاد میکند، طرحهای پایهای را ارائه میدهد و بهطورکلی باعث صرفهجویی زیادی در زمان و تلاش شماست.
مهمترین ویژگی اندروید استودیو این است که بهطور خاص برای برنامه نویسی و توسعه برنامه نویسی اندروید طراحیشده است (برخلاف دومین گزینه محبوب یعنی Eclipse). این درواقع بدان معنی است که هنگامیکه شما نرمافزار را دانلود میکنید، همه جزئیات ملزومش را نیز دریافت خواهید کرد، از قبیلAndroid SDK (مجموعه ابزارهای لازم ازجمله خود پلت فرم اندروید) وAndroid Virtual Device که شبیهساز بوده و میتوانید برنامههایتان را با آن آزمایش کنید. هنگام نصب مطمئن شوید که تیکها را بهمنظور تأیید اینکه این اجزاء اضافی را میخواهید، فعال کردهاید. البته بعداً میتوانید آنها را بهصورت دستی اضافه کنید، اما این کار دردسر بیشتری دارد.
همانطور که اشاره شد، بعضی از گزینهها هم بهجای Android Studio وجود دارد. Eclipse یک IDE قدیمیتر است که میتواند برای توسعه سایر موارد (مانند برنامههای iOS) مورداستفاده قرار گیرد و بهطورکلی انعطافپذیرتر است. این برای شروع کار مبتدیها، بیشازحد مشکل به نظر میرسد و چندان برای تازهکارها مناسب نیست. یکی دیگر از گزینهها Basic4Android است. محیط Basic4Android یک IDE است که به شما اجازه میدهد کد برنامههای اندروید را با زبان برنامه نویسی BASIC بنویسید. این امر باعث میشود که همهچیز بهسادگی و به روشهای دیگری نیز گسترش پیدا کند و بر پیشرفت سریع تمرکز دارد.
گزینههای دیگر نیز وجود دارد، مانند Unity3D و بسیاری برنامههای متعدد دیگر، که هرکدام دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود هستند که بسته به آنچه در حال برنامهریزی برای ساختن آن هستید، ممکن است به کارتان بیاید. بههرحال، به خاطر ساده بودن، ما روی Android Studio متمرکز هستیم؛ زیرا این روش اصلی برای ساخت و طراحی اپلیکیشن های اساسی و تقریباً استاندارد، در این صنعت است. اگر فکر میکنید که ممکن است روزی تجارتتان را به فروش برسانید، اگر میخواهید خود را انعطافپذیرتر کرده و کنترل دقیقتری روی آن داشته باشید یا اگر مایل به تبدیلشدن به یک توسعهدهنده حرفهای اپلیکیشن موبایل هستید، به این ابزار نیاز دارید.
خوب، خلاصه، ما اکنون Android Studio را دانلود و نصبکردهایم. اما، آن را اجرا نکنید تا گام دوم را بخوانید ! تا الآن همهچیز خوب پیش رفته است، اما دیگر چه چیزی باید بدانیم؟
مرحله ۲ : تنظیم Android Studio
تا همینجا که شما Android Studio را نصبکردهاید، اولین گام جدی برای تبدیلشدن به یک برنامهنویس را برداشتهاید ! بسیاری از مردم فقط تا اینجا پیش میآیند و بعد از چندین ماه که این نرم افزار را در کامپیوتر خود نصب میکنند، هر بار که آن را در منوی شروع میبینند، احساس گناه میکنند. درنهایت آنها بنا به هر دلیلی آن را حذف کرده و به همین ترتیب تمام قضیه متأسفانه به پایان میرسد. ولی شما مانند آنها نیستید. اکنون زمان آن رسیده که اقدامات مثبت بیشتری انجام دهید!
قبل از اینکه شروع به کار کنید، برای اینکه بتوانید از Android Studio استفاده کنید، باید جاوا را روی دستگاه خود نصب کنید. بهطور خاص، شما نیاز به نصب برنامه توسعه جاوا (JDK) دارید. درواقع جاوا زبان برنامه نویسی ای است که شما برای ساخت برنامههای خود از آن استفاده میکنید. لذا باید JDK را نصب کنید تا اندروید استودیو بتواند کد شما را تفسیر و کامپایل کند (کامپایل کردن به معنی تبدیل کد به چیزی است که برای CPU قابلدرک است،یعنی زبان ماشین). پس برنامه توسعه جاوا را دانلود کرده و دستورالعملهای نصب را دنبال کنید.
حالا شما میتوانید بر روی اندروید استودیو کلیک کنید تا آن را راهاندازی کنید. هنگامیکه آن باز میشود، با یک منو روبرو میشوید که در آن میتوانید شروع به کار کرده و یا برخی از گزینهها را پیکربندی کنید. جالب است بدانید که همه چیز برای شما در این مرحله آماده استفاده است، اگرچه ممکن است بخواهید کمی بیشتر با مدیریت SDK ( (Configure > SDK Manager آشنا شوید، چیزی که در آن شما SDK خود را برای پشتیبانی از نسخه های جدیدتر و همچنین دانلود چیزهایی مانند نمونه کدها یا پشتیبانی از Google Glass خواهید داشت. اما اگر اندروید استودیو میگوید چیزی را از دست خواهید داد، اصلاً نگران نباشید، چراکه احتمالاً جایی در آینده باید برای پیدا کردن آن اقدام میکنید.
بنابراین، هنگامیکه از Android Studio برای ایجاد برنامههای خود استفاده میکنید، سه چیز اصلی وجود دارد :
♦خود اندروید استودیو که یک IDE است و برای شما یک رابط کاربری خوب برنامه نویسی فراهم میکند.
♦کدی که در جاوا نوشتهاید و لحظاتی قبل نصبکردهاید.
♦ و SDK که شما از طریق کد جاوای خود و بهمنظور انجام کارهای نوع اندروید، به آن دسترسی خواهید داشت.
اگر همه اینها برایتان کمی پیچیده و دشوار است، کاملاً طبیعی ست.زیرا که شما هنوز تازهکار هستید.
مرحله ۳ : شروع یک پروژه جدید
هنگامیکه نمونههای خود را نصبکردهاید، میتوانید به اولین صفحهای که در هنگام اجرای اندروید استودیو مشاهده کردید، بازگردید. حالا باید Start a new Android Studio Project را انتخاب کنید. جایی که درنهایت شروع همهچیز از آن اتفاق میافتد!
نامی را که برای برنامه خود انتخاب کردهاید و دامنه شرکت خود را وارد کنید. این عناصر بهطور توأم، برای ایجاد نام بسته شما با فرمت زیر استفاده میشود :
com.companyname.appname
این بسته، حاوی فایل کامپایل شده یا APK ((Android Package File خواهد بود که شما درنهایت در فروشگاه Google Play آپلود خواهید کرد. راههایی وجود دارد که مردم میتوانند درنهایت این را ببینند، بنابراین اگر شما در حال برنامهریزی برای ساخت چیزی هستید که درنهایت قصد انتشارش را دارید، سعی کنید از استفاده از کلمات نامناسب و غیررسمی، اجتناب کنید.
آخرین فیلدی که باید وارد کنید، دایرکتوریای است که در آن میخواهید تمامی فایلهای مربوط به برنامه خود را ذخیره کنید. ذخیره در DropBox ازاینجهت که همواره مطمئن هستید که همیشه یک نسخه پشتیبان از کد دارید، بهتر است. دوباره روی Next کلیک کنید و… .
بعداً باید تصمیم بگیرید که برنامه شما برای کدام نوع دستگاه درحالتوسعه است و در این صورت ما با گزینه تلفن و تبلت شروع خواهیم کرد. گزینههای دیگر Tv، Wear و Glass است. البته خوب است اگر بخواهید در آینده برای چندین پلتفرم توسعه یابید و این یکی از شگفتیهای اندروید است، اما ما فعلاً با چیزی سادهتر شروع میکنیم.
انتخاب دیگری که باید در این مرحله انجام دهید، حداقل SDK است. این پایینترین نسخه اندروید است که باید از آن استفاده کنید. اما چرا نباید آخرین نسخه اندروید را در اینجا وارد کنید؟ خب، چون تعداد کمی از افراد در هرلحظه، آخرین نسخه موجود اندروید را بر روی دستگاه خود بهصورت نصبشده دارند. شما لازم است از گوشیهایی که هنوز نسخههای قدیمیتر را اجرا میکنند پشتیبانی کنید تا بتوانند بیشترین مخاطب ممکن را پیدا کنید، مخصوصاً در خارج از کشور.
بهترین کار در این مرحله این است که با گزینههای پیشفرض جلو بروید، پس این قسمتها را همانگونه که هستند، رها کنید. در صفحه بعد، به شما این امکان داده میشود تا انتخاب کنید که برنامه شما در شروع، چگونه به نظر برسد. این مورد، نگاه و دیدگاه “ماژول فعالیت” اصلی شماست که اساساً صفحه اصلی برنامه شما میباشد. به برخی از این قالبها نیز فکر کنید، مانند اینکه آیا میخواهید عنوان برنامه خود را در بالای صفحه قرار دهید یا از UI خود میخواهید تا کل صفحهنمایش را پر کند؟ آیا میخواهید از برخی از عناصر آماده و طراحیشده استفاده کنید؟ آیا برنامه شما عمدتاً از Google Maps استفاده میکند و … .
در نظر داشته باشید که یک برنامه میتواند فعالیتهای متعددی داشته باشد که مانند صفحات جداگانه در یک وبسایت عمل میکنند. بهعنوانمثال شما ممکن است یک بخش “تنظیمات” و یک فعالیت “اصلی” داشته باشید. بنابراین هر فعالیت یک برنامه مستقل نیست، اما یک صفحه مستقل از برنامه شماست.
هرچند برای اولین برنامه، احتمالاً بهترین کار، ایجاد چیزی بسیار ساده است که فقط یک فعالیت اصلی را نشان دهد. گذینه ‘Basic Activity’ را انتخاب کنید تا چیزها را به سادهترین شکل ممکن و همهمنظوره نگهدارید، این اکنون برنامه شماست. دوباره روی Next کلیک کنید تا چند گزینه آخر را نیز طی کنید.
اکنون شما میتوانید برای فعالیت و طرحتان، نام انتخاب کنید. اگر ‘Basic Activity’ را انتخاب کردهاید، گزینه عنوان و نام «menu_resource» را خواهید داشت. نام فعالیت این است که چگونه شما در کد خود به فعالیتهای خود مراجعه میکنید، بنابراین انتخاب آن باید منطقی و خلاقانه باشد (که یک توصیه خوب برای برنامه نویسی بهطورکلی است و نهفقط اندروید) مانند ‘MainActivity’ .
همینطور، نام طرحبندی (Layout)، یک فایل را تبیین میکند که شامل نوع طرح فعالیت است. این یک قطعه جداگانه از کد است که با کد اصلی فعالیت، تعریف میشود تا تعریف کند که عناصری مانند تصاویر و منوها کجا باشند و از چه فونتهایی استفاده شود. این درواقع زبان جاوا نیست بلکه صرفاً جهت اطلاع بدانید که XML یا Extensible Markup Language است.
برای هرکسی که دارای پسزمینه در توسعه وب است، باید گفت کهXML مانند HTML یا CSS در صفحات وب عمل میکند. در ضمن، کد جاوا برای این فعالیت چیزی است مانند اینکه در وب وقتی روی عناصر روی صفحه کلیک شود، چه اتفاقی بیفتد و … . خوب است که نام پیشفرض را در اینجا از ‘activity_main’ تغییر ندهید. درنهایت، یک نام برای منو و عنوان را انتخاب کنید. برای عنوان چیزی خوب انتخاب کنید، زیرا کاربران شما در برخی مواقع میتوانند این را ببینند. روی Next کلیک کنید … و حالا شما میتوانید برنامه خود را ببینید !
برنامه خالی، بیفایده و … و همهچیز فقط در حد شروع ! حال میبینید که چرا مردم دست میکشند؟ اما ما واقعاً میتوانیم آن حس را با مرحلههای بسیار اساسی زیر تغییر دهیم :
♦دانلود و نصب اندروید استودیو، مطمئن شوید که شامل SDK نیز هست.
♦جاوا SDK را نصب کنید.
♦یک پروژه جدید و جزئیات اساسی آن را انتخاب کنید.
بنابراین واقعاً بد نیست … و به یاد داشته باشید: هنگامیکه همه اینها را یکبار انجام دادهاید، میتوانید آن را برای همیشه فراموش کنید و تمرکز خود را بر چیزهای سرگرمکنندهتری مانند ایجاد برنامهها بگذارید. پس، مرحله بعد مرحله مهمی است.
مرحله ۴ : ایجاد یکچیز واقعی
هنگامیکه برنامه شما باز میشود، شما باید یک درخت دایرکتوری در سمت چپ با تمام فایلها و پوشههای مختلف که برنامه شما را تشکیل میدهند و یک تصویر از یک گوشی با نمایش “Hello World!” در مرکز آن، ببینید.
(یک برنامه پایهای که “Hello World” را نمایش میدهد همان چیزی است که در بسیاری از برنامه نویسان جدید که برای اولین بار یک زبان جدید را یاد میگیرند، عرف شده است. برنامه Android Studio پیشدستی کرده و خودش این کار را برای شما انجام میدهد).
شما ممکن است متوجه شوید که تب باز در بالای صفحه، activity_main.xml است، این همان چیزی است که یک گوشی بزرگ در صفحهنمایش خود، نشان میدهد. شما احتمالاً به یاد دارید که activity_main.xml کد XML است که دستورالعملهای طرحبندی برای فعالیت اصلی شما را تعریف میکند.
اگر هنگام شروع پروژه خود، ‘Basic Activity’ را انتخاب کردید، یک فایل XML دیگر نیز به نام ‘content_main.xml’ خواهید دید. در اکثر موارد، این دو کار مشابهی دارند، اما acitvity_main.xml حاوی طرح اولیهای است که Android Studio برای شما در هنگام انتخاب ‘Basic Activity’ ایجاد کرده است. چیزهایی که میخواهید ویرایش کنید در content_main.xml است، بنابراین آن را باز کنید و در مورد آن نگران نباشید.
اگر این چیزی نیست که برای شروع باید باز کنید، از دایرکتوری سمت چپ برای باز کردن آن با انتخاب : app > res > content_main.xml استفاده کنید.
طرح (Layout)
اندروید استودیو در اینجا خود کدXML را نشان نمیدهد، بلکه بهعنوان یک نمایش از طرح، بر روی صفحهنمایش ظاهر میشود. این یک ویرایشگر ویژوال و کمی شبیه Dreamweaver برای طراحی وب است و زندگی ما برنامه نویسان را کمی ساده تر میکند !!
شما همچنین یک دسته از گزینههایی به نام ” widgets” پایین سمت چپ دارید که میتوانید به برنامه خود اضافه کنید. اینها چیزهای اساسی برنامه شماست؛ بهعنوانمثال، اگر شما میخواهید یک دکمه OK را به «فعالیت» خود اعمال کنید، میتوانید بهسادگی آن را روی صفحهنمایش بکشید و هر جا که دوست دارید، قرار دهید. مثلاً میتوانید دکمه “OK” را درست زیر “Hello World” رها کنید.
چیز دیگری که پیدا میکنید این است که میتوانید بر روی هر یک از این عناصر کلیک کنید تا متن و شناسه (ID) را تغییر دهید. منظور از شناسه این است که چگونه در کد جاوا به هرکدام از عناصر اشاره میکنید (که “View” نام دارد)، درحالیکه متن، البته، همان چیزی است که شما به کاربر نمایش میدهید.
میخواهید عبارت Hello World را حذف کنید و متن روی دکمه را به Hello تبدیل کنید؟ به همین ترتیب، باید’id’ دکمه را به مثلاً ‘۱button’ تغییر دهید.
اکنون میتوانید یک برنامه کوچک بنویسید … همچنین توجه داشته باشید که هنگامیکه یک view را انتخاب میکنید، گزینههایی در پایین سمت راست برای تغییر رنگ و اندازه متن و غیره دریافت میکنید. اگر میخواهید قیافه دکمه را تغییر دهید، با این متغیرها بازی کنید.
حالا MainActivity.java را بازکنید. تب در بالای صفحه قرار دارد و اگر نیست، آن را در مسیر زیر پیدا کنید : App > Java.
این کد است که رفتار برنامه شما را تعریف میکند. در این مرحله یک کد گذرا بنویسید :
این درست زیر یک براکت بسته { و دقیقاً قبل از عبارات “@Override, Public Boolean” ظاهر میشود. یعنی باید این گونه باشد :
همه اینها چه معنایی میدهد؟ خوب، اساساً، هر چیزی که بعد از “void buttonOnClick” ظاهر میشود، زمانی انجام میشود که کسی روی دکمه کلیک کند. سپس دکمه را با کد “Button button1 = (Button) v;” پیدا کرده و متن را تغییر میدهیم.
البته راههای دیگری نیز وجود دارد که میتوانید به همان هدف دست یابید، اما این روش، کار را خوب و ساده انجام میدهد و درنتیجه آسان است.
در بالای صفحه کلمه “import …” دیده میشود. روی آن کلیک کنید تا کامل باز شود و مطمئن شوید که در جایی خط “import android.widget.Button” وجود دارد. این باید زمانی که شما آخرین بیت را تایپ کردید، خودش ظاهر شود (Android Studio هوشمند است)، اما اگر نبود، میتوانید آن را خودتان اضافه کنید.
توجه کنید که وقتی خطوط به پایان میرسد، “;” را درج کنید. این در قالببندی اولیه جاوا تعریف شده است و اگر شما آن را فراموش کنید، یک پیغام خطا ظاهر میشود.
حالا به content_main.xml خود بازگردید و روی دکمه کلیک کنید. در گوشه سمت راست، جایی که پارامترهای خود را برای دکمه میبینید، باید بتوانید گزینهای با نام onClick پیدا کنید. بر روی این کلیک کرده و سپس خط « onClick » را از منوی کشویی، انتخاب کنید.در قبال آنچه که انجام می دهید، به اندروید استودیو تفهیم شده است که می خواهید این قسمت کد را با دکمه ای که ایجاد کرده اید، مرتبط سازید (زیرا در آینده به تعداد زیادی دکمه اضافه خواهید کرد.
اکنون همه چیزی که باید انجام شود این است که برنامه ای که نوشتهاید، اجرا شود. در بالا بر روی “run” بروید و سپس “run app” را از منوی کشویی انتخاب کنید. شما باید AVD خود (دستگاه اندرویدی مجازی) را نصب کرده باشید، اما اگر نباشد، میتوانید از مسیر زیر بروید :
tools > Android > AVD Manager > + Create Virtual Device
فراموش نکنید که همچنین باید یک نسخه اندروید را بر روی دستگاه نصب کنید.
مراحل را دنبال کنید تا شبیه ساز، برنامه شما را اجرا کند. صبور باشید، گاهی اوقات ممکن است بارگیری طول بکشد. اگر هیچگاه بارگذاری نشود، میتوانید برنامه را بهمنظور ایجاد یک APK در نظر بگیرید. این را روی دستگاه اندرویدی خود کشیده و آن را نصب و اجرا کنید.
هنگامیکه درنهایت بالا آمده و اجرا میشود، میتوانید با این برنامه جالب، سرگرم شوید. آنچه شما باید پیدا کنید این است که وقتی روی دکمه کلیک میکنید، چه اتفاقی میافتد؟ آیا متن «Hello» ظاهر میشود؟
اگر این اتفاق نمیافتد … چیزی اشتباه شده است. متن قرمز کد خود را دیده و موس را روی آن بگذارید تا پیشنهادهایی از Android Studio دریافت کنید.
مرحله ۵ : چگونه در توسعه برنامه بهتر شوید؟
در حال حاضر برنامه ما بسیار ساده ساخته شده است. دلیل شروع با این برنامه، این است که شما پایه برنامه نویسی را بیاموزید. شما یک کنش و یک واکنش را حس میکنید، فشار دادن بر روی یک دکمه و اتفاقی که در پی آن میافتد. برخی از متغیرها و ریاضیات را دخیل کنید، برخی از تصاویر زیبا و یک تابع مفید را اضافه کنید و این بهاندازه کافی برای ایجاد یک برنامه بسیار اساسی، کافی است.
قدم بعدی چیست؟ خیلی چیزهای بیشتری برای یادگیری وجود دارد : ما به Android Manifest هنوز نگاهی نکردهایم، ما در مورد keyign private صحبت نکردهایم (و یا اینکه چقدر حیف خواهد بود ، اگر آن را از دست بدهید)، حتی برنامه lifecycle اندروید را مطالعه نکردهایم. مسائل مربوط به پشتیبانی از اندازههای مختلف صفحهنمایش وجود دارد و … .
متأسفانه، یک کتاب لازم است تا کل برنامه نویسی اندروید را به شما بیاموزد. البته این یک روش خوب برای شروع است : یک کتاب بخرید !
اما مهمتر این است که فقط بازی کنید و چیزها را امتحان نمایید. به فکر برنامهای برای تغییر جهان نباشید، در عوض، تمرکز بر روی ساختن چیزی ساده و صریح داشته باشید. سعی کنید متن طرح را تغییر دهید و سعی کنید با اضافه کردن دکمههای بیشتر و قوانین بیشتر، برنامه مفیدتری ارائه کنید.
درنهایت، شما ممکن است به مواردی بر بخورید که نمیتوانید آن را خودتان بفهمید. مثلاً شاید شما بخواهید برای زمانی که کسی روی دکمه شما کلیک کند، یک صدا پخش کنید. این جایی است که یادگیری واقعی شروع میشود. اکنون همه چیزهایی که باید انجام دهید این است که در گوگل جستجو کنید: “نحوه پخش صدا در onClick Android “.
شما یک دسته از پاسخ های پیچیده را پیدا خواهید کرد، اما درنهایت کسی پیدا میشود که پاسخی ساده را برای شما بیان کند. سپس آنچه شما انجام میدهید این است که کد را کپی میکنید و آن را در برنامه خود قرار میدهید و چندین تغییر دیگر را انجام میدهید.
به همین ترتیب، برخی از نمونههای کد موجود را از طریق اندروید استودیو امتحان کنید. ببینید که چگونه کار میکنند، سعی کنید چیزها را عوض کنید و فقط نتایج را تجربه کنید. اشتباهاتی پیش میآید و پیامهای خطا ظاهر میشوند، اما در اکثر موارد، اگر شما فقط دستورالعملها و راهنماییها را دنبال کنید، رسیدگی و برطرف کردن آنها بهاندازه کافی آسان است. این رویه، کاملاً روند یادگیری برنامهها را تسهیل میکند. بسیاری از این روش بهنوعی از مهندسی معکوس، تعبیر میکنند.
برای شروع، فقط یک نمونه کد را که نزدیک به چیزی است که میسازید پیدا کنید و آن را تغییر دهید. هیچکس قادر به توضیح دادن همه موضوع به شما نیست و اگر همهچیز را برای یادگیری و آموزش مستقیم بگذارید، هرگز بهجایی نخواهید رسید ! بنابراین، خود را با مسئله درگیر کرده و وارد گود شوید. ابتدا پیچیده و ناامیدکننده است اما درنهایت بسیار ارزشمند خواهد بود، ارزش و پاداشی فراتر از تلاش اولیه شما !