امروزه اینترنت به خاطر به صرفه بودن از لحاظ هزینه ، زمان و مکان و سرعت بالا انجام دهی کارها دارا بودن حجم بالا اطلاعات از لحاظ مقداری در اکثر زمینه های آموزشی، تجارب، ارتباطات جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. در حال حاضر انقلاب الکترونیکی و تکنولوژیکی دگرگونی های عمیقی در تمام زندگی ما ایجاد کرده است و جامعه جهانی را به سویی می کشاند که سیستم آموزش مجازی LMS (ال ام اس) را اجتناب ناپذیر و ضروری ساخته است و روز به روز آن را غنی تر و آسانتر می کند.
روند تکنولوژی به عرصه اطلاعات و پدید آمدن تکنولوژی اطلاعات تمام ابعاد زندگی بشری را متحول کرد و روند انجام امورکلی با گذشته های نه چندان دور از نظر کیفی وکمی تغییرکرده که نتیجه این تغیر وتحولات دانشگاهها ومراکز آموزشی با پدیده جدید به عنوان تکنولوژی نرم افزار آموزش مجازی LMS رو به رو شده اند که این پدیده آموزش را از حالت سنتی خارج ساخته و جریان خاصی به آن بخشیده است و با پیدایش کامپیوتر و به دنبال آن شبکه های کامپیوتری و وب جهانی در دهه های اخر قرن بیستم نوع دیگری از آموزش و مکانهای آموزشی را فرا روی دانشجویان وفراگیران قرار داده است. این نوع آموزش شالوده ای ازکاربرد تکنولوژی ، ارتباطات، مفاهیم روانشناختی، حرفه ای وآکادمیک بر اساس معیارها و استاندارد های معمول است که بنا به اهداف، نیازها و واقعیت های موجود جوامع شکل خاصی به خودمی گیرد آموزش به کمک فناوری های نوین در مدت زمان کوتاهی که از زمان ان پیدایش آن می گذرد توانسته شیوه های آموزشی را در سطح بسیار گسترده دگرگون کند.
سامانه آموزش مجازی یا سامانه ال ام اس چیست؟
سامانه آموزش مجازی یا ال ام اس یک سیستم نرم افزاری برای مدیریت و برگزاری دوره های آموزشی الکترونیکی است.در که کشورعزیزمان ایران بصورت بومی (تولید و توسعه یافته توسط متخصصان داخلی) وغیر بومی موجود می باشد.
منظور از الکترونیکی یعنی استفاده از فناوری اطلاعات و تکنولوژی هایالکترونیکی در جهت ارائه آموزش می باشد. که در اصطلاح رایج از آن بعنوان آموزش الکترونیکی یا آموزش مجازی یاد می شود.
در جهت آشنایی بیشتر با عبارت “سامانه آموزش مجازی” به تشریح کلمه های “سامانه” و “آموزش مجازی” خواهیم پرداخت. سامانه یعنی مجموعه یا ترکیبی از اجزا یا قطعات و وسایل که در قالبی یکپارچه برای تحقق هدفی خاص با هم کار می کنند. آموزش مجازی یعنی ارائه آموزش به صورت غیر حضوری و با استفاده از ابزار و تکنولوژی های الکترونیکی.
نکته قابل تامل در تعریف سامانه آموزش مجازی این است که هدف ارائه تمام آموزش های یک مرکز آموزشی به صورت آموزش مجازی کامل نیست. بلکه می توان برخی از دوره های آموزشی را با توجه به ماهیت آن، به صورت کاملا مجازی یا ترکیبی از آموزش حضوری و مجازی برگزار کرد.
سامانه ال ام اس (LMS) حوزه های کاربردی مختلفی اعم از پیاده سازی آموزش مجازی در دانشگاه ها، سازمان ها، صنایع، مدارس، بانک ها و غیره را دارد. در حقیقت سامانه آموزش مجازی یک از ارکان پیاده سازی آموزش مجازی است. البته در پیاده سازی آموزش مجازی تامین موارد دیگری از قبیل زیرساخت سخت افزاری، محتوای الکترونیکی، کلاس آنلاین و تعریف مدل کسب و کار یا مدل ارائه آموزش نیز باید لحاظ شود.
سامانه ال ام اس با توجه به نوع آموزش به دو مدل عمومی و تخصصی تقسیم می شود. منظور از عمومی، ارائه آموزش های دانشگاهی، آزاد یا سازمانی است که تعاریف آموزشی آنها تقریبا با هم برابر است. منظور از مدل تخصصی، آموزش هایی است که فرآیند آموزشی آنها با مدل عمومی متفاوت است. مانند آموزش های هوانوردی، آموزش رانندگی، آموزش عمل جراحی. در دنیا با توجه به مدل آموزش عمومی و تخصصی، سامانه آموزش مجازی های مختلفی وجود دارند.
تاریخچه سیستم آموزش مجازی LMS
سیستم آموزش مجازی یا سیستم آموزش از راه دور ریشه در زمان های قدیم داشته و به عقیده بعضی از صاحب نظران به زمان افلاطون وشاگردش دیونسیس می رسد ولی از آنجایی که شواهد نشان می دهد اولین آموزش از راه دور به شیوه پستی و مبادله مواد آموزشی وپرسش وپاسخ از طریق پست در سال های 1728میلادی انجام گرفته است از آن تا به حال شکل های مختلفی از آموزش به صورت های ترویجی ، ارشادی و آکادمیک از طریق مکاتبه ، ضبط صوت ، برنامه های تلوزیونی ، ویدئویی واخیرا ماهواره ای و…انجام پذیرفته است، اما آموزش از راه دور به شیوهای جدید یعنی با بهره گیری از تکنولوژی نوین کامپیوتری واز همه مهمتر اینترنت پدیه ی نو بود.
انواع آموزش مجازی
آموزش مجازی به چند دسته کلی تقسیم بندی می شود:
1- آموزش مجازی به صورت متنی
این آموزش تنها به صورت متنی می باشد و در صفحات وب ارائه می شود این آموزش بسیار وقت گیر می باشد هم برای نویسنده و هم برای فرا گیر و در این آموزش سطح یادگیری به پایین ترین حد ممکن می باشد.
2- آموزش مجازی به صورت انیمیشنی
این آموزش در فایل های فلشی عرضه می گردد و نسبت به متن از قابلیت گرافیک بهتر برخوردارند و اشکال باعث یادگیری بهتر می شوند اما در این آموزش نیز درصد یادگیری پایین می باشد.
3- آموزش صوتی و تصویری
در این آموزش با استفاده از فایل ویدیویی یا پاورپوینت استاد به صورت واضح و شفاف در مورد مطلب مورد نظر توضیحات ارائه می دهد و جزییات آموزش مورد نظر را به تصویر می کشد.
4- آموزش مجازی آنلاین
به این صورت می باشد که هر دو طرف یعنی آموزش دهنده و فراگیر به صورت همزمان با هم ارتباط برقرار می کنند و شبیه سازی خوبی از محیط کلاس ایجاد می شود و با هم در تعامل هستند و فراگیر میتواند سوالات خود را با استاد و مدرس خود مطرح کند و رفع ابهام در آموزش صورت گیرد. این نوع آموزش در حال حاضر کامل ترین نوع آموزش مجازی می باشد.
مزایای آموزش مجازی
هزینه کم این دوره ها و همچنین تردد نداشتن و هزینه های اضافی برای رفتن به محل آموزش از مهمترین مزایای آموزش مجازی محسوب می شود. فراگیر می تواند با نحوه آموزش خود و سطح یادگیری خود آموزش را زمان بندی کند و از هر فایل آموزش در یک مقطع زمانی بهره گیرد. فراگیر می توان زمان را مدیریت کند.
همچنین سطح یادگیری در آموزش مجازی به مراتب بالاتر از آموزش های دیگر می باشد. بروز رسانی و همگام سازی در این آموزش به راحتی و به سرعت اتجام می شود. فایل های این آموزش ها معمولا در هر زمان و مکانی در دسترس می باشند و فراگیر میتواند با توجه به اینکه آموزش را به درستی یاد نگرفت به دفعات تا یادگیری کامل از ان استفاده کند.
پس نتیجه میگیرم که آموزش مجازی از نظر اقتصادی ، آموزشی ، فرهنگی و زمانی مزایای زیادی را به همراه دارد.
با توجه به تمام توضیحاتی که در مطلب انجام شد می توان نتیجه گرفت که آموزش مجازی یکی از بهترین شکل های آموزش است و در حال حاضر به سرعت در حال رشد می باشد همچنین روز به روز از روش های نوینی برای درک بهتر مطالب بهره می برد. در همین حال می توان به دانشگاه های مجازی هم اشاره کرد به طوری که در این دانشگاه ها اخذ واحد های درسی تا آموزش و امتحان گرفتن به صورت مجازی صورت می گیرد و باعث شده تا سطح عمکرد دانشجو بالاتر رود و در زمان صرفه جویی نماید.
در جهت انتخاب یک سامانه آموزش مجازی باید موارد مختلفی لحاظ گردند. برخی از آنها در ذیل آورده شده است:
• شناسایی ذینفعان
• تامین زیرساخت
• تامین یا تولید محتوای الکترونیکی
• آموزش کارشناسان واحد آموزش و مدرس ها
• پایش و کنترل فعالیت های انجام شده و اتخاذ تصمیم های جدید بر اساس اطلاعات تهیه شده
• همگام شدن با تکنولوژی ها و استانداردهای روز آموزش مجازی
بهترین شرکت ارائه دهنده سامانه آموزش مجازی (LMS)
سامانهی آموزش مجازی وستا (Vesta LMS) به عنوان یکی از بهترین شرکت های ارائه دهنده سرویس مبتنی بر ابر به مشتریان سازمانی، صنعتی، دانشگاهی، شرکت های خصوصی و آموزشگاهها در ایران شناخته میشود.
سامانهی آموزش مجازی وستا (Vesta LMS) نیز با هدف ارائه خدمات آموزشی به صورت الکترونیکی و تحت وب به فراگیران (دانشجویان، کارمندان، خودآموزان، دانش پژوهان و …) برای انواع دوره های آموزشی دانشگاهی، ضمن خدمت و آزاد طراحی شده است.
این سیستم تاکنون در سازمان ها، بانک ها، دانشگاه ها و سایر مراکز آموزشی کشور به بهره برداری رسیده است. در سامانه آموزش مجازی وستا موارد فرهنگی مربوط به سیستم آموزشی ایران عزیز و راحتی فراگیران برای استفاده، به طور کامل لحاظ شده است.
در سامانه ال ام اس وستا امکان ایجاد یک دوره الکترونیکی خودکار با سقف تعداد فراگیر مشخص، وجود دارد. فراگیران می توانند در این دوره ها ثبت نام کنند، هزینه دوره را پرداخت کنند و در زمان های تنظیم شده از قبل به مشاهده محتوای الکترونیکی بپردازند و سپس در آزمون آن دوره شرکت کنند و گواهینامه بگیرند.