همه ما به اینترنت دسترسی داریم و از آن برای موارد مختلف مانند تحقیقات درمورد برخی از اطلاعات برای پروژه های مدرسه و دانشکده ، بارگیری موسیقی ، تصاویر و … استفاده می کنیم ، حتی آخرین اتفاقات در سراسر دنیا را دنبال می کنیم. از اینترنت برای ایمیل ، پیام فوری ، چت و موارد دیگرنیز استفاده می شود.
کلاس آنلاین و یا آموزش مجازی مبتنی بر وب معمولاً به عنوان یادگیری الکترونیکی یا یادگیری آنلاین یا آموزش مجازی آنلاین نامیده می شوند. این در اصل شامل یادگیری آنلاین از طریق دوره هایی است که در شبکه ارائه می شوند. ایمیل ، سخنرانی زنده و کنفرانس ویدیویی (ویدئو کنفرانس) همه از طریق شبکه وب امکان پذیر شده است. این باعث می شود همه شرکت کنندگان نظرات خود را در مورد یک موضوع خاص ارائه دهند و سپس درباره آنها بحث کنند.
سیستم مدیریت آموزش (LMS) چیست؟
سیستم مدیریت یادگیری یا LMS نوعی نرم افزار است که برای کمک به افراد در ایجاد برنامههای آموزشی بصورت آنلاین طراحی شده است. آنها به طور معمول شامل ویژگیهایی هستند که به کاربران کمک میکند تا مدیریت، پیشرفت دانشجو، گزارشگری و تحویل واقعی مواد آموزشی به فراگیران را کنترل کنند.
سیستم LMS میتواند برای دورههای اختصاصی آنلاین یا به عنوان مکمل دورههای حضوری سنتی استفاده شود. از آنها میتوان برای کلاسهای دانشگاه، آموزش مهارتهای شغلی یا آموزش تکمیلی استفاده کرد. مزیت این است که LMS به مدیران آموزش کمک میکند تا در فرآیند ثبت نام دانشجو، دورههای درسی، بحث و نمرات را مدیریت و تسهیل کنند.
خوب و بد های آموزش مجازی در ایام کرونا
کرونا، قرنطینه، تعطیلی، فاصلهگذاری اجتماعی، فاصلهگذاری هوشمند. اینها و دهها کلمه مشابه دیگر از جمله واژگانی هستند که در روزهای اخیر از چین سوغات ایران و سایر کشورهای دنیا شده است.
آموزش آنلاین در دوران شیوع بیماری کرونا به عنوان راهکاری جایگزین برای آموزش و یادگیری مورد استفاده قرار گرفت در حقیقت این روش برای رفع مشکلاتی که همراه با شیوع این ویروس در جوامع آموزشی ایجاد شده، مورد استفاده قرار می گیرد. در حالی که آموزش های سنتی دیگر مورد استقبال فراگیران و دانش آموزان قرار نمی گیرند و بیشتر افراد تمایل دارند بصورت مجازی در دوره های آموزشی و کلاس های درس شرکت کنند. تا هم تمامی پروتکل های بهداشتی را رعایت کرده باشند و هم از فضای آموزشی دور نباشند.
در شرایط فعلی آنچه بیش از آموزش یا هر اقدام دیگری لازم است که از راهکارها و تدابیری استفاده شود که بر سلامت افراد جامعه افزوده شود. همین امر سبب شد، مؤسسات آموزشی و تمامی مدرسان را بر آن داشته است تا با پیاده سازی و راه اندازی سامانه آموزش مجازی، بستر لازم برای برگزاری دروره های آموزش را بصورت کلاس مجازی و آنلاین فراهم کنند. سامانه آموزش مجازی در همین راستا به یاری برگزارکنندگان دوره آمده است.
شروع و شیوع بیماری کووید ۱۹ شوکی ناگهانی را به ساکنان کره زمین وارد کرد که گویی زندگی کردن را مختل کرده است چون هیچکس آماده چنین ضربه ای نبود و همین امر سبب شد که مدارس و دانشگاه ها با مشکلات زیادی در زمینه ادامه روند آموزشی مواجه شوند.
تعداد بسیار کمی از مراکز آموزشی خود را برای چنین شرایطی مهیا کرده بودند و در زمانی که همه سرگرم آموزش های حضوری و سنتی بودند کمی دور اندیشی کردند و دنبال راهکاری برای ارائه خدماتی متفاوت بودند این مراکز در همان زمان با ارائه آموزش های آنلاین هم در زمان پیش از کرونا همراستا با تکنولوژی در حرکت بودند و هم در زمان کرونا تحت تأثیر تغییرات ناشی از شیوع بیماری کرونا قرار نگرفتند. این در حالی است که بسیاری از مراکز آموزشی از ادامه کار باز ماندند و دیگر قادر به آموزش به داوطلبان آموزش و فراگیران خود نبودند.
با توجه به همه گیری این بیماری( کرونا ) و نبود واکسن ، هنوز زمان مشخصی برای باز شدن مدارس و دانشگاه ها تعیین نشده است. با این وجود این برهه از زمان در سیستم آموزشی بسیار تأثیرگذار است. شیوع این بیماری سبب شده است که تعدادی از دانش آموزان از ادامه روند آموزشی خود محروم بمانند.
آموزش آنلاین در مقابل آموزش حضوری
شیوع بیماری کرونا نوع جدیدی از آموزش را در سیستم های آموزشی ایجاد کرده است که رنگ و بوی تازه ای با خود به همراه داشته است. امروز آموزش آنلاین تمام آن چیزی است که به یاری فراگیران و سیستم های آموزشی خواهد آمد.
دانش آموزان و فراگیران با مشکلات متعددی روبه رو هستند و به خوبی با نحوه یادگیری در آموزش از راه دور آشنا نیستند. اما این مشکلات تنها در انتظار دانش آموزان نیست و مدرسان نیز با چالش های متعددی روبه رو شده اند. آنچه مشخص است این است که دانش آموزان و مدرسان راه زیادی را برای سازگاری با تغییرات فعلی پیش رو دارند. مدرسان همواره به دنبال راهی هستند که آموزش های منسجم و قابل اعتمادی را در اختیار کاربران و فراگیران بگذارند.
برقراری تعامل یکی از بزرگترین چالش های پیش روی مدرسان است. در آموزش حضوری تعامل با دانش آموزان چندان که باید و شاید به سادگی برقرار نمی شود. امروزه ایجاد تعاملی سازنده بین فراگیر و مدرسان به یکی از بزرگترین مشکلاتی بدل شده است که باید راهی برای آن یافت. یکی از مشکلات فعلی این است که تمامی کاربران به سامانه مدیریت آموزش مجازی دسترسی ندارند.
شیوع ویروس کرونا تلنگری بزرگ برای مدرسان و مؤسسات آموزشی بود. آن دسته از سازمان ها، مدارس و دانشگاه هایی که آماده روبهرویی با این تغییرات بودند و پیشتر سیستم مدیریت آموزش آنلاین را به کار گرفته بودند، به اندازه دیگران با مشکل روبه رو نشدند.
اما موسساتی که فرارسیدن چنین مشکلی را در برنامه مدیریت بحران خود نگنجانده بودند، با مشکلات متعددی روبه رو شدند که تاکنون با آنها دست به گریبان نشده بودند. به این ترتیب لزوم استفاده از آموزش آنلاین بسیاری از مدرسان و فراگیران را با مشکلات زیادی روبه رو کرد.
آنها آماده یادگیری از طریق آموزش آنلاین نبودند و به همین دلیل مشکلات متعددی را تجربه کردند. این در حالی است که استفاده از سیستم مدیریت آموزش آنلاین یادگیری را برای مدرسان و فراگیران به تجربه متفاوتی بدل کرده است.
جمع بندی
با تعطیلی کلاس های حضوری دانشگاه ها در ایران، بحث ادامۀ تدریس در دانشگاه ها به صورت آنلاین مطرح شد. آموزش آنلاین و کلاس مجازی که تا حال حاضر در دانشگاه های ایران مورد توجه قرار نگرفته بود، اکنون در نقطه توجه همگان قرار گرفته است. همگام با این رویدادها، دانشگاه ها به فکر راه اندازی سامانه LMS برای دانشجویان خود شدند.